Barocho

DSCN1444

Barocho, is een familiebedrijfje van vader en dochter, dat gestart is in 2009. Ze produceren op ambachtelijke wijze een kruidendigestief (Amaro) gebaseerd op een oud familierecept. Deze eerste en enige biologische kruidendigestief op de markt bevat ongeveer 60 kruiden. Door het aanbieden van dit uitzonderlijke produkt hier in België willen we de producenten helpen om een afzetmarkt te vergroten.

Geschiedenis

De familie Cannavò uit Caltannissetta maakt reeds sedert 3 generaties digestief. Oorspronkelijk was dit echter enkel voor familie en vrienden. Het zijn zij die Salvatore overtuigden om zijn fantastische product te commercialiseren.

En het idee om een biologische Amaro te maken ?

In augustus 2002 droomde Salvatore 2 maal van zijn vader. In zijn droom gaf die hem een boodschap “als je Amaro wil maken die niet enkel voor familiaal gebruik is, moet je enkel ingrediënten gebruiken die puur natuurlijk zijn, geen pesticiden noch bewaarmiddelen, echt zoals de monniken het deden”.

Vandaar het biologisch certificaat.

Libera Terra

Druivenpluk bij Libera Terra

Libera verenigt de sociale coöperatieven die kwalitatief hoogstaande voedingsprodukten maken op de gronden die geconfisceerd werden op de maffia.

De maffia op Sicilië

De maffia (Cosa Nostra) kent een lange en drieste geschiedenis op Sicilïe die teruggaat tot de tijd rond de hereniging van het huidige Italië in 1860. Stelselmatig bouwden ze een enorme ecocomische, financiële en politieke macht op. Ze bleven hierbij grotendeels buiten schot van het gerecht tot in de jaren 80 van de vorige eeuw. Wat voorafging was de grootste maffia oorlog ooit tussen verschillende clans. Aan het begin van de jaren 80 werden hierbij meer dan 1000 mensen omgebracht.

Rond die periode werd vanuit het Italiaanse gerecht de aktie "Mani pulite", de zogenaamde schone handen campagne opgestart. De bekende onderzoeksrechters Falcone en Borsellino brachten het in 1987 tot het eerste maxiproces tegen de maffia met 17 levenslange veroordelingen tot gevolg.

In 1992 werden, tijdens wraakacties van de maffia, beide onderzoeksrechters door de maffia vermoord. Het maxiproces en de daaropvolgende moorden op de instrumenterende onderzoeksrechters zorgden voor een keerpunt in de geesten en de harten van vele Sicilianen.

Een nieuwe bestemming voor de boerderijen en gronden.

Protest  tegen de maffiaEr volgde een lange reeks van arrestaties en daarbij werden de bezittingen van de gearresteerden geconfisceerd. Deze eigendommen bestonden grotendeels uit boerderijen en landerijen. Aanvankelijk werd aan de geconfisceerde goederen geen bestemming gegeven en de daarop volgende verloedering speelde in de kaart van de maffia, die op die manier kon claimen dat er zonder hun organisatie niets mogelijk was.

In 1995, startten een beperkt groepje idealisten onder impuls van Don Luigi Ciotti, met een petitieaktie waarin ze eisten van de overheid om de geconfisceerde gronden voor te bestemmen voor sociale doeleinden. Men startte met het verzamelen van handtekeingen in Corleone, het centrum van de maffia. Qua symboliek kan dat tellen. Al snel beslissen Don Luigi Ciotti en Rita Borselino, zuster van de overleden onderzoeksrechter, om een nationale organisatie tegen de maffia, en voor legaliteit en rechtvaardigheid op te richten. Deze organisatie krijgt de naam Libera en had al snel 1500 afdelingen.

Onvergetelijk is het moment waarop Don Luigi Ciotti, tijdens een herdenkingsplechtigheid op de plaats waar rechter Falcone werd vermoord een paar honderden kilo's papier met meer dan 1 miljoen handtekeningen overhandigd aan de toenmalig Italiaanse voorzitster van het parlement. Dankzij de inspanningen van Libera keurt het Italiaanse parlement met unanimiteit de nieuwe wet goed die tegemoetkomt aan de eisen van de beweging.

Libera Terra

Medewerkers van Libera Terra tijdens de olijfplukin 2001 startten een aantal moedige jongeren, met veel moeilijkheden, de eerste coöperatieve in San Giuseppe Jato, in het hart van maffialand. Op vandaag zijn er 8 verschillende coöperaties actief die in totaal 975 ha grond bewerken. Daarop worden graan, olijven, druiven, peulvruchten en groenten verbouwd. De biologische produkten van Libera Terra worden in Italië verdeeld door de plaatselijke wereldwinkels en de coöperatieve supermarkten van Coop.

Vanaf vandaag kunnen jullie ook van deze (h)eerlijke lekkernijen te genieten.

Serra di Mezzo

Antico Sapore

Olijfboom bij Antico SaporeOns bedrijf Antico Sapore  is gegroeid uit een passie voor Sicilië.  In 2004 kochten we een eeuwenoude olijfgaard in centraal Sicilië, de provincie Enna. Op het terrein staan 42 olijfbomen, wiens leeftijd geschat wordt tussen de 400 en 500 jaar. Het gaat hier om de oude Siciliaanse soort Moresca.

Ieder jaar starten we met de olijfpluk eind oktober, als de meeste olijven nog niet rijp zijn (en dus groen). Een vroege pluk betekent minder opbrengst maar garandeert een zeer uitgesproken fruitige smaak met een toets van gras.


Sedert augustus 2012, hebben we een samenwerking opgestart met andere familiale bedrijven en coöperatieven waarvan we producten verdelen op de Belgische markt.

Onze missie is produceren, importeren en vermarkten van Siciliaanse producten die voldoen aan de volgende criteria :

  • biologische productie,
  • bij voorkeur op basis van oude en traditionele plantenrassen,
  • afkomstig van kleinschalige productie,
  • een zo hoog mogelijke positieve sociaal-economische impact voor de producenten en de maatschappij.

 

Veel verkocht

In de kijker

BilerChildrenLeg og SpilAutobranchen