Barocho, is een familiebedrijfje van vader en dochter, dat gestart is in 2009. Ze produceren op ambachtelijke wijze een kruidendigestief (Amaro) gebaseerd op een oud familierecept. Deze eerste en enige biologische kruidendigestief op de markt bevat ongeveer 60 kruiden. Door het aanbieden van dit uitzonderlijke produkt hier in België willen we de producenten helpen om een afzetmarkt te vergroten.
Geschiedenis
De familie Cannavò uit Caltannissetta maakt reeds sedert 3 generaties digestief. Oorspronkelijk was dit echter enkel voor familie en vrienden. Het zijn zij die Salvatore overtuigden om zijn fantastische product te commercialiseren.
En het idee om een biologische Amaro te maken ?
In augustus 2002 droomde Salvatore 2 maal van zijn vader. In zijn droom gaf die hem een boodschap “als je Amaro wil maken die niet enkel voor familiaal gebruik is, moet je enkel ingrediënten gebruiken die puur natuurlijk zijn, geen pesticiden noch bewaarmiddelen, echt zoals de monniken het deden”.
Vandaar het biologisch certificaat.
Libera verenigt de sociale coöperatieven die kwalitatief hoogstaande voedingsprodukten maken op de gronden die geconfisceerd werden op de maffia.
De maffia op Sicilië
De maffia (Cosa Nostra) kent een lange en drieste geschiedenis op Sicilïe die teruggaat tot de tijd rond de hereniging van het huidige Italië in 1860. Stelselmatig bouwden ze een enorme ecocomische, financiële en politieke macht op. Ze bleven hierbij grotendeels buiten schot van het gerecht tot in de jaren 80 van de vorige eeuw. Wat voorafging was de grootste maffia oorlog ooit tussen verschillende clans. Aan het begin van de jaren 80 werden hierbij meer dan 1000 mensen omgebracht.
Rond die periode werd vanuit het Italiaanse gerecht de aktie "Mani pulite", de zogenaamde schone handen campagne opgestart. De bekende onderzoeksrechters Falcone en Borsellino brachten het in 1987 tot het eerste maxiproces tegen de maffia met 17 levenslange veroordelingen tot gevolg.
In 1992 werden, tijdens wraakacties van de maffia, beide onderzoeksrechters door de maffia vermoord. Het maxiproces en de daaropvolgende moorden op de instrumenterende onderzoeksrechters zorgden voor een keerpunt in de geesten en de harten van vele Sicilianen.
Een nieuwe bestemming voor de boerderijen en gronden.
Er volgde een lange reeks van arrestaties en daarbij werden de bezittingen van de gearresteerden geconfisceerd. Deze eigendommen bestonden grotendeels uit boerderijen en landerijen. Aanvankelijk werd aan de geconfisceerde goederen geen bestemming gegeven en de daarop volgende verloedering speelde in de kaart van de maffia, die op die manier kon claimen dat er zonder hun organisatie niets mogelijk was.
In 1995, startten een beperkt groepje idealisten onder impuls van Don Luigi Ciotti, met een petitieaktie waarin ze eisten van de overheid om de geconfisceerde gronden voor te bestemmen voor sociale doeleinden. Men startte met het verzamelen van handtekeingen in Corleone, het centrum van de maffia. Qua symboliek kan dat tellen. Al snel beslissen Don Luigi Ciotti en Rita Borselino, zuster van de overleden onderzoeksrechter, om een nationale organisatie tegen de maffia, en voor legaliteit en rechtvaardigheid op te richten. Deze organisatie krijgt de naam Libera en had al snel 1500 afdelingen.
Onvergetelijk is het moment waarop Don Luigi Ciotti, tijdens een herdenkingsplechtigheid op de plaats waar rechter Falcone werd vermoord een paar honderden kilo's papier met meer dan 1 miljoen handtekeningen overhandigd aan de toenmalig Italiaanse voorzitster van het parlement. Dankzij de inspanningen van Libera keurt het Italiaanse parlement met unanimiteit de nieuwe wet goed die tegemoetkomt aan de eisen van de beweging.
Libera Terra
in 2001 startten een aantal moedige jongeren, met veel moeilijkheden, de eerste coöperatieve in San Giuseppe Jato, in het hart van maffialand. Op vandaag zijn er 8 verschillende coöperaties actief die in totaal 975 ha grond bewerken. Daarop worden graan, olijven, druiven, peulvruchten en groenten verbouwd. De biologische produkten van Libera Terra worden in Italië verdeeld door de plaatselijke wereldwinkels en de coöperatieve supermarkten van Coop.
Vanaf vandaag kunnen jullie ook van deze (h)eerlijke lekkernijen te genieten.
Het ontstaan
De olijfolie van Serra di Mezzo is ontstaan uit de zoektocht van een Italiaanse familie naar land voor de teelt van olijven voor natuurlijke biologische extra vergine olijfolie. In 1990 vond men een klein stukje grond in het hart van Sicilië, Serra di Mezzo, een land gevuld met olijfbomen en bloeiende amandelbomen.
Sindsdien symboliseert Serra di Mezzo voor dit gezin 'de diepe verbinding met de aarde'. Serra di Mezzo produceert oude variëteiten van olijven, amandels en pistachenoten.
De familie is momenteel op zoek naar meerwaarde door hun grondstoffen te gebruiken voor de produktie van afgewerkte produkten zoals opgelegde olijven, sausen, tapenades en broodsmeersels.
Het bedrijf
In de loop der jaren is Serra di Mezzo uitgegroeid tot een modern hedendaags bedrijf. Echter, de achterliggende filosofie, eerlijkheid, authenticiteit en de kwaliteit van de olijfolie is gelijk gebleven aan hoe het tóen begon.
Het familiebedrijf, dat vanaf 1997 biologisch gecertificeerd is, bestaat uit een agrarisch gebied dat zich uitstrekt over ongeveer dertig hectare op het grondgebied van Pietraperzia op Sicilië.
Olijfoliën van Serra di Mezzo
De olijfoliën van Serra di Mezzo uit Sicilië worden internationaal geroemd en behoren tot de top 10 van de beste koudgeperste olijfoliën van Italië. Ze zijn zeer gewaardeerd door deskundigen, de haute cuisine en in het algemeen door liefhebbers van goede smaak.
Er is maar liefst keuze uit 5 verschillende oliën van zacht mild tot pikant pittig.
Zo is er voor ieder gerecht een passende olijfolie.
De soorten
Antico Sapore verkoopt verschillende soorten olijfolie van Serra di Mezzo: Moresca, Giarraffa, Nocellara del Belice, Nocellara Etnea, en Tonda Iblea.
Iedere olie heeft zijn eigen specifieke eigenschappen die de smaak typeren en speciaal maken. Je vindt op deze site ook een keuzewijzer die je kan helpen om de eigenschappen van verschillende variëteiten te leren kennen.
De olijfoliën van Serra di Mezzo’s zijn extra vergine olijfoliën met een perfecte balans tussen smaak, kwaliteit en traditie. De harmonieuze koudgeperste oliën komen het beste tot hun recht wanneer ze koud (onverwarmd) in of bij gerechten worden toegepast.
Het beste is het dan ook om de oliën ná de bereiding aan het gerecht toe te voegen.
Ons bedrijf Antico Sapore is gegroeid uit een passie voor Sicilië. In 2004 kochten we een eeuwenoude olijfgaard in centraal Sicilië, de provincie Enna. Op het terrein staan 42 olijfbomen, wiens leeftijd geschat wordt tussen de 400 en 500 jaar. Het gaat hier om de oude Siciliaanse soort Moresca.
Ieder jaar starten we met de olijfpluk eind oktober, als de meeste olijven nog niet rijp zijn (en dus groen). Een vroege pluk betekent minder opbrengst maar garandeert een zeer uitgesproken fruitige smaak met een toets van gras.
Sedert augustus 2012, hebben we een samenwerking opgestart met andere familiale bedrijven en coöperatieven waarvan we producten verdelen op de Belgische markt.
Onze missie is produceren, importeren en vermarkten van Siciliaanse producten die voldoen aan de volgende criteria :