All posts by wordpress

Antico Sapore wordt een coöperatie! Doe je mee ?

We hebben groot nieuws. Antico Sapore is vanaf nu een coöperatie!

En jij kan meebouwen aan dit verhaal door aandeelhouder te worden van onze coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk.

Dat doe je door € 250,00 of een veelvoud (maximaal 20) daarvan te storten op rekening BE47 8904 3438 0680 met vermelding ‘aandeel Antico Sapore, naam, voornaam en adres.’ Gekochte aandelen in Antico Sapore kunnen in aanmerking komen voor de Tax Shelter regeling voor startende ondernemingen en kunnen recht geven op een vermindering van 50% in de belastingen voor de verworven aandelen.

Wat we doen

Antico Sapore werkt samen met ondernemingen en organisaties in Italië die strijden tegen de greep van de maffia op de maatschappij, economie en samenleving. Dat doen ze door de import en verkoop aan winkels en horeca van voedingsproducten van boeren en producenten die tot de anti-maffiabeweging behoren. Daarnaast zetten we ook in op sensibilisering rond dat thema.

Partnerorganisaties

Eén van de partnerorganisaties is Libera Terra. Zij verenigen 9 coöperaties die de voormalige maffiagronden nieuw leven inblazen. Ze produceren biologische wijnen, pasta’s en conserven.
Daarnaast worden ook producten ingevoerd met het label AddioPizzo. Dat is een sociale basisbeweging die in Sicilië een gemeenschap van producenten en consumenten opbouwt die weigeren de pizzo(het beschermgeld) te betalen.

Kwaliteit staat centraal

Bij de keuze van de producten staat de kwaliteit centraal. De naam Antico Sapore betekent letterlijk de smaak van vroeger. De producenten waarmee wordt samengewerkt, streven ernaar om zoveel mogelijk in te zetten op oude rassen. Deze bevorderen de biodiversiteit en de duurzaamheid van de productie en zijn goed aangepast aan het lokale klimaat en de bodem. En ze smaken heerlijk!

Praktisch

  • Eén aandeel bedraagt €250. Wil je meerdere aandelen kopen, dan kies je voor een veelvoud van dit bedrag.
  • Bij ontvangst van het bedrag op de zichtrekening van Antico Sapore erkende cvso bezorgen we jou een bevestiging op papier (bewijs van aandeel).
  • Elke aandeelhouder van Antico Sapore erkende dvso heeft slechts 1 stem in de Algemene Vergadering, ongeacht het aantal aandelen.
  • Je investeert in een onderneming, met de bijhorende risico’s maar ook met bijbehorende opportuniteiten. Je kan echter alleen je eigen investering verliezen. Je kan niet aansprakelijk worden gesteld.
  • Via het systeem Tax Shelter (investeren in startende ondernemingen) krijg je het jaar na je eerste aankoop een belastingsvermindering tot 45% van het bedrag dat je hebt geïnvesteerd. Dit geldt enkel voor natuurlijke personen, niet voor bedrijven. Op het einde van het boekjaar krijg je van ons de nodige papieren toegestuurd. Je aandeel moet dan tenminste 4 jaar blijven bij Antico Sapore erkende cvso.
  • De aankoop van aandelen is effectief na betaling van het gekozen bedrag op het rekeningnummer van Antico Sapaore: BE47890434380680 met als mededeling ‘aandeel Antico Sapore,  naam,  voornaam en adres.’


De pasta’s van Libera Terra zijn niet alleen bijzonder in smaak

Wat maakt deze pasta zo belangrijk ?

Het is heus niet alleen zijn smaak. Het is ook wie hem maakt en hoe hij gemaakt wordt.

Deze pasta wordt immers geproduceerd van graan gekweekt door jongeren die zich verenigden in hun strijd voor een nieuw Sicilië, een Sicilië bevrijd van het juk van de maffia. Zij maken deel uit van de organisatie Libera Terra die alle sociale coöperatieven verenigt die kwalitatief hoogstaande voedingsproducten maken op de gronden die werden geconfisceerd op de maffia.

Geschiedenis

De geschiedenis van Libera gaat terug naar 1995, toen men erin slaagde om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen onder de eis om de op de maffia geconfisceerde gronden toe te wijzen voor sociale doeleinden. Aan die oproep werd gehoor gegeven en in 2001 startten een aantal moedige jongeren, met veel moeilijkheden, de eerste coöperatieve in San Giuseppe Jato, in het hart van maffialand. Vandaag produceren ze op biologische wijze pasta, wijn, confituren en diverse conserven.

Waarom deze pasta zo lekker is

De pasta van Libera Terra wordt gemaakt van biologisch gecertificeerde harde tarwe van de beste inheemse tarwesoorten. Deze tarwevariëteiten werden na jarenlang experimenteren geselecteerd op basis van hun kwaliteiten voor het maken van een uitzonderlijke pasta.

De tarwe wordt gezaaid in het najaar, gecultiveerd met enkel organische mest en in rotatie met peulvruchten, groenten en veevoer. Het wieden gebeurt uitsluitend met mechanische middelen. Dorsen vindt plaats tussen half juni en eind juli, afhankelijk van het jaar en de hoogte. Op basis van het griesmeel wordt de pasta in verschillende vormen gemaakt volgens de traditie van de pastameesters. Bij het productieproces wordt het griesmeel eerst gemengd met zuiver water en vervolgens gekneed zodat de gluten en het zetmeel zich binden. Daarna wordt het mengsel door een matrijs getrokken zodat het zijn gewenste vorm verkrijgt. Voor deze pasta wordt een matrijs van brons gebruikt, waardoor hij een ruwer uiterlijk krijgt en veel beter de saus zal vasthouden. Zo bekom je een superieure pasta die veel geschikter is om in de Italiaanse keuken te gebruiken.

Daarna wordt de pasta gedroogd bij gematigde temperatuur waardoor de smaak- en nutritionele eigenschappen intact worden gehouden.

Op gronden die vroeger toebehoorden aan de maffia bloeit een mooie economie

Libera Terra

Libera verenigt de sociale coöperatieven die kwalitatief hoogstaande voedingsprodukten maken op de gronden die geconfisceerd werden op de maffia.

De maffia op Sicilië

De maffia (Cosa Nostra) kent een lange en drieste geschiedenis op Sicilïe die teruggaat tot de tijd rond de hereniging van het huidige Italië in 1860. Stelselmatig bouwden ze een enorme ecocomische, financiële en politieke macht op. Ze bleven hierbij grotendeels buiten schot van het gerecht tot in de jaren 80 van de vorige eeuw. Wat voorafging was de grootste maffia oorlog ooit tussen verschillende clans. Aan het begin van de jaren 80 werden hierbij meer dan 1000 mensen omgebracht.

Rond die periode werd vanuit het Italiaanse gerecht de aktie “Mani pulite”, de zogenaamde schone handen campagne opgestart. De bekende onderzoeksrechters Falcone en Borsellino brachten het in 1987 tot het eerste maxiproces tegen de maffia met 17 levenslange veroordelingen tot gevolg.

In 1992 werden, tijdens wraakacties van de maffia, beide onderzoeksrechters door de maffia vermoord. Het maxiproces en de daaropvolgende moorden op de instrumenterende onderzoeksrechters zorgden voor een keerpunt in de geesten en de harten van vele Sicilianen.

Een nieuwe bestemming voor de boerderijen en gronden.

Protest tegen de maffia
Protest tegen de maffia

Er volgde een lange reeks van arrestaties en daarbij werden de bezittingen van de gearresteerden geconfisceerd. Deze eigendommen bestonden grotendeels uit boerderijen en landerijen. Aanvankelijk werd aan de geconfisceerde goederen geen bestemming gegeven en de daarop volgende verloedering speelde in de kaart van de maffia, die op die manier kon claimen dat er zonder hun organisatie niets mogelijk was.

In 1995, startten een beperkt groepje idealisten onder impuls van Don Luigi Ciotti, met een petitieaktie waarin ze eisten van de overheid om de geconfisceerde gronden voor te bestemmen voor sociale doeleinden. Men startte met het verzamelen van handtekeingen in Corleone, het centrum van de maffia. Qua symboliek kan dat tellen. Al snel beslissen Don Luigi Ciotti en Rita Borselino, zuster van de overleden onderzoeksrechter, om een nationale organisatie tegen de maffia, en voor legaliteit en rechtvaardigheid op te richten. Deze organisatie krijgt de naam Libera en had al snel 1500 afdelingen.

Onvergetelijk is het moment waarop Don Luigi Ciotti, tijdens een herdenkingsplechtigheid op de plaats waar rechter Falcone werd vermoord een paar honderden kilo’s papier met meer dan 1 miljoen handtekeningen overhandigd aan de toenmalig Italiaanse voorzitster van het parlement. Dankzij de inspanningen van Libera keurt het Italiaanse parlement met unanimiteit de nieuwe wet goed die tegemoetkomt aan de eisen van de beweging.

Libera Terra

Druivenpluk bij Libera Terra

In 2001 startten een aantal moedige jongeren, met veel moeilijkheden, de eerste coöperatieve in San Giuseppe Jato, in het hart van maffialand. Op vandaag zijn er 8 verschillende coöperaties actief die in totaal 975 ha grond bewerken. Daarop worden graan, olijven, druiven, peulvruchten en groenten verbouwd. De biologische produkten van Libera Terra worden in Italië verdeeld door de plaatselijke wereldwinkels en de coöperatieve supermarkten van Coop.

Vanaf vandaag kunnen jullie ook van deze (h)eerlijke lekkernijen te genieten.

Onze olijfolie behoort tot de beste van Italië

Olijfolie van Serra di Mezzo

De biologische olijfolie van “Serra di Mezzo” wordt internationaal geroemd en behoort tot de beste van Sicilië. Vanaf midden october worden de overwegend groene vruchten manueel geplukt. Onrijpe vruchten zorgen voor minder opbrengst in olie, maar het komt de smaak heel sterk ten goede. Binnen de 24 uur wordt er geperst. Daarbij wordt de pulp nooit warmer dan 20 graden. Waardoor alle geur, smaak en gezondheidseigenschappen bewaard blijven.”.

Erkenningen en prijzen

Een greep uit de prijzen van de afgelopen jaren :

  • 2010. Tweede prijs, categorie biologisch, International Competition “The Golden Orciolo”
  • 2010. Tweede prijs, categorie biologisch, International Competition “Montiferru”
  • 2011. Eerste prijs, categorie biologisch, International Competition “Montiferru”
  • 2011. Eerste prijs, categorie Intens fruitig, Concorso Regionale degli oli Extravergine Siciliani;
  • 2011. Eerste prijs, categorie medium fruitig, Italiaanse competitie van extra virgin olijfolies van Legambiente (Rassegna Nazionale degli Oli Extra Vergini da Agricoltura Biologica di Legambiente)
  • 2013 : Gambero Rosso : hoogste beoordeling voor uitzonderlijke olijfolie.

Eigenschappen

We bieden dit jaar 5 soorten olijfolie aan, afkomstig van oude Siciliaanse olijfvariëteiten. De olijven worden steeds per soort geperst, zodat de typische kenmerken van de soort kunnen worden geapprecieerd.

Al onze olijfoliën hebben de volgende kenmerken gemeen :

  • persing aan omgevingstemperatuur : er is dus geen enkele opwarming tijdens het productieproces. Concreet betekent dit, dat we persen aan een temperatuur van gemiddeld 20 graden, wat nog een stuk onder de norm van 27° voor koude persing is. Het resultaat is een optimaal behoud van alle geur-, smaak- en gezondheidseigenschappen.
  • eerste persing : de olie wordt rechtstreeks verkregen uit de persing van olijven, dus niet van restpulp van vorige persingen.
  • extra virgin : de zuurtegraad bedraagt minder dan 1%. We verkrijgen dit op natuurlijke manier door onze olie binnen de 24 uur na de pluk te persen.
  • ongefilterd : onze olie wordt niet gefilterd. Dat zorgt voor een maximaal behoud van haar goede eigenschappen. Ze kan daardoor op jonge leeftijd soms wat troebel zijn en een klein beetje bezinksel bevatten. Dit is een kenmerk van kwaliteit.
  • biologisch : we gebruiken geen bemesting nog chemische bestrijdingsmiddelen. De olijven worden geperst op een installatie die enkel biologische olijven perst.